Andorra: Els 2900 Alpine Runpreview

Do Andorry jsem vyrazil o pár dní dříve, abych tu něco poběhal a trochu zjistil, co mě vlastně čeká. Před chvílí jsem se vrátil z prvního skautingu a tady jsou dojmy:

Přestože jsem vlastně ani nedoběhl na start závodu, jen jsem nějakou dobu běžel po turistické značce v Val Madriú, kterou pravděpodobně půjdeme na start, a pak jsem se odchýlil k Refugio Claror ve 2500 m.n.m., bylo to více než poučné.

Andorra z okna.  (včera) Trochu teplota a tohle za oknem.
image-2799

Andorra z okna. (včera) Trochu teplota a tohle za oknem.

 

Refugio Claror, ano, to je ta chata, na kterou si všichni z Rondy del Cims pamatují. Sbíhá se na ni z Pic Negre (na který se překonává 1800m převýšení na jeden zátah), při seběhu jsem zabloudil na druhou trasu a na toto místo asi nejvíce sedí památný popis Honzy Bartase: “Představoval jsem si šíleného pořadatele, jak letí ve vrtulníku po obvodu Andorry a z několika metrů hází vlajky, značí tak cestu a ďábelsky se u toho směje.” (Vůbec instruktážní článek o kolečku kolem Andorry si můžete přečíst na Bartasovo blogýsku pod názvem Spanking od Královny.”

Jak se řekne Claror, tak se mi zježí chlupy, tam někde nahoře...
image-2800

Jak se řekne Claror, tak se mi zježí chlupy, tam někde nahoře…

Ale pěkně popořadě. Ve 1200 m.n.m jsem opustil asfalt a jal se stoupat pěšinkou údolím. Všude na zemi barevné listí a kameny, paráda, prostě podzim, jak stoupám výše, kolem přibývá kamení a také se zvětšují, ubývá pěšiny. Na chvíli jsem zadoufal, že když trasa povede po turistické značce, že by to mohlo být dobře schůdné. Značka mě z toho za chvíli vyvedla.

Tudy vede turistická značka. To, že je v Andoře značka, neznamená, že je tam pěšina.
image-2801

Tudy vede turistická značka. To, že je v Andoře značka, neznamená, že je tam pěšina.

I tudy někde vede značka
image-2802

I tudy někde vede značka

Dostávám se do jehličnatého lesa, opět se objevuje pěšina a všechno je trochu schůdnější, také ale o poznání prudší. Postupně začíná sněžit. Přestože jsem v cca 1800m a sníh okamžitě taje, dává tušit, že nahoře to bude zajímavé. Zhruba ve 2000 se krajina otevírá a začíná foukat. Dobíhám skoro k Refuge Claror, pořizuju telefonem pár rychlých fotek a otáčím to dolů. Poslední dva tři dny jsem bojoval s nemocí, tak nepotřebuju nijak prochladnout. Vzhledem k tomu, jak fouká tady (a to je půl druhé odpoledne) tak postup úplně na lehko nebude tou pravou volbou. Začneme brzy z rána a všude kde se dá, tak půjdeme po hřebenech.

Claror, tak jsem tu. Z toho horního svahu jsme sbíhali dolů. Teď je tu ale taková kosa, že rychle pryč odsud.
image-2803

Claror, tak jsem tu. Z toho horního svahu jsme sbíhali dolů. Teď je tu ale taková kosa, že rychle pryč odsud.

Sbíhám dolů, sněžení přechází v déšť a spodní listnatá pasáž se mění v kluziště. Paradoxně to vypadá, že ty nejníže položené části budou ty nejzáludnější. Ukazuje se, o čem to bude. Běhání v Andoře je jako hrát fotbal proti Barceloně. Nemají hvězdy na všech postech, ale každý z nich je výborný a protihráči nedá chvíli klidu, neustále jsou pod tlakem. A z tohoto permanentního tlaku vás občas uštkne Messi, nebo se zakousne Suaréz. A s běháním v Andoře je to totéž – terén se mění, ale neustále jste pod tlakem. Neustále je třeba dávat na něco pozor, na kluzké kameny, listí, trávu, suť, vítr, mlhu.. furt něco. A z toho vystupují extra náročné úseky jako via ferrata uprostřed trasy, zajištěný hřeben Cresta del Malhiverns z Roca Entravessada těsně před tím, než nás čeká poslední vrchol Coma… jejíž jméno nesmíme ani vyslovit, pokud nechceme přijít o hnědé okénko “Slušná mluva”.

Bude to skyrunning v plné parádě – hodně sky, málo running.

 

Leave a Reply

Captcha *