The Spine Race: Nejbrutálnější závod v Anglii

Spine – ve slovníku se píše “hřbet, páteř, horský hřeben”. Na webu závodu se píše, že se jedná o “Britain’s most brutal race”. Každopádně je to můj první závod v roce 2014 a startuje ani ne za týden. Tak se podívejme, co je zač.

Ať už má pravdu slovník nebo web, jedná se o 268 mil dlouhý běžecký závod jednotlivců. A je to non-stop, jak je mým zvykem. Mezi námi si můžete říci, že je to 430 km, ale je třeba si zvyknout na míle a taky to vypadá , že je toho míň. Takže, v sobotu 11. ledna se v 8 ráno ve vesnici Edale, kdesi mezi Manchesterem a Sheffieldem, na start postavím společně s dalšími 79 ultraběžci a vyběhneme z vesničky zvané Edale. A do 168 hodin (týdne), což je limit závodu, někteří z nás možná doběhnou do cíle ve vesnici Kirk Yetholm na hranici Skotska a Anglie. Mezitím nás čeká 430 km, resp. 268 mil dlouhá Pennine Way.
Na cestě bude 5 dep, tedy jednoduchou matematikou se dostaneme k průměrné délce mezi depy něco kolem 70 km, tedy šest takových Horských výzev. Převýšení celé této dlouhé trasy je cca 11 800 m, nejvyšší místo není ani v 900 metrech. Spíše bych to viděl na takové tři Pražské stovky. Taky by se to dali připodobnit k Zimní výzvě, ta byla taky dost dlouhá. Každé z těchto srovnání ale trochu pokulhává. A to je na tom to nejlepší, je to opět závod, který specifický a je to opět něco nového.

Zkusím se tedy opřít o nějaké jistoty:

  • Bude to dlouhé (a to tak dlouhé, že i kdyby to bylo o polovinu kratší, tak to pořád bude dlouhé).
  • Bude dost tma (co taky čekat v lednu?).
  • A je to v Anglii. Takže díky anglickému počasí očekávám cokoliv od blizardu, přes uragán až po záplavy. Jen nazouváky a plovací lehátko nechám doma. Od kamarádů v Anglii mi bylo doporučeno, ať si vezmu neopren, či plaveckou vestu, jak je tam letošní zima skutečně britská. Z tohoto pohledu byla letošní zima u nás ideální pro přípravu.
Palonc: Profil etapy do prvního depa. cca 65 km.

Takhle vypadá profil etapy k prvnímu depu, asi 65 km.

 

Zkrátka mě čekají zajímavé časy. A vy si to můžete užít se mnou, protože závod má online GPS tracking a ten na první pohled vypadá moc dobře. A pokud bude fungovat po celou dobu, tak společně s podrobnými mapovými podklady to může být pecka.

Chcete-li závod sledovat, zde je pár užitečných odkazů:

Stránky závodu, Stránky s novinkami, GPS tracking a Leaderboard
Spine Race na Facebooku

U mě na facebooku se objeví info nejspíše až po doběhu, což nejsem schopnej odhadnout. Kdo tedy chcete sledovat tečky na monitoru, tak 11. ledna v 8 ráno (GMT, takže v Evropě v 9 ráno) to začne.

2 Responses

Leave a Reply

Captcha *